Ben je een liefhebber van frisdrank, sapjes of een feestelijke cocktail? Dan weet je misschien wel dat deze drankjes bijna altijd flinke hoeveelheden suikers bevatten. Suikers zijn sterk verzurend. Suikers zijn voeding voor de bacteriën die
gaatjes veroorzaken en verstoren de balans van goede en slechte bacteriën in je mond. Ook al smaakt het fris & zoet, deze drankjes zijn hartstikke zuur! Dat proef je niet door de hoeveelheid suiker hierin. Voor je gebit is dit geen feest. Er zijn twee soorten zuur die het gebit kunnen aantasten. Suikers zijn zuurvormen omdat de suiker door de bacteriën in je mond worden omgezet in zuur. Het zuur uit suiker veroorzaakt
gaatjes (cariës). Zuur uit voedingszuren, zoals fruitzuur, veroorzaakt
tanderosie. Alle zure dranken (en voedingsmiddelen) kunnen het glazuur aantasten. Suiker die je drinkt komt sneller in de bloedbaan en veroorzaakt daardoor een suikerpiek in het lichaam. Om te zorgen dat de zuuraanvallen zo min mogelijk voorkomen en zo kort mogelijk duren kan je er allereerst voor kiezen om geen frisdranken (dus zure dranken) te drinken en kiezen voor een alternatief. Als je wel zure dranken drinkt of dingen eet, spoel dan altijd na met water (of melk) om het zuur te neutraliseren. Zure drankjes wel of niet met een rietje drinken? Vaak wordt gezegd dat je zure drankjes beter met een rietje kan drinken om je gebit te beschermen. Dit werkt alleen als je het rietje heel ver achter in je mond houdt. Interessant? Lees dan ook
deze blog met tips en adviezen over hoe je suiker en zuur je tandglazuur aantast en de lijst
met 130 benamingen voor suiker.